• Žákům
  • Stravování
  • Značení alergenů v jídelním lístku

Značení alergenů v jídelním lístku

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Způsob značení alergenů v naší školní jídelně:

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen podle výše uvedeného seznamu, který bude vyvěšen u jídelních lístků a na školních internetových stránkách. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly požity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Upozorňujeme strávníky, že stravovací provoz je povinen označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Toto označení má pouze informační funkci, jako u každého jiného výrobce potravin a pokrmů.

Školní jídelna zajišťuje stravování žáků podle věkových kategorií a výživových požadavků. Nezajišťuje dietní stravování, které rovněž nemá spojitost s přecitlivělostí na některý alergen. Proto nebude brán zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám.

Ing. Jaroslav Král, ředitel školy

V Ostravě dne 8. 12. 2014

Kde nás najdete

Kontakt

Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky

Kratochvílova 7/1490,
702 00 Ostrava - Moravská Ostrava

  596 118 465, 596 118 466, 596 127 364
(s možností volby)

spsei@po-msk.cz

Další kontakty

Vyhledat...